ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ? ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Διεύθυνση
Πρεβέζης & Χελμού
Αγ. Στέφανος 145 65
Τηλέφωνο
210 81 00 613 
210 62 18 374

Blog

Πυρασφάλεια για όλα τα βαλάντια!

Με μεγαλύτερη συχνότητα το καλοκαίρι, αλλά πια και το χειμώνα λόγω της ενεργειακής φτώχειας, οι πυρκαγιές σε σπίτια έχουν αυξηθεί, με συνέπεια η ύπαρξη συστημάτων πυρασφάλειας να κρίνεται απαραίτητη.

Εξειδικευμένες εταιρείες αναλαμβάνουν την εγκατάσταση συστημάτων πυρασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τη νομοθεσία αλλά και τις ιδιαιτερότητες κάθε κτιρίου και χώρου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ειδών πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, υπάρχουν και λύσεις μικρότερου οικονομικού κόστους.

Ξεκινώντας από το πιο απλό, δηλαδή την προμήθεια φορητών πυροσβεστήρων, καθώς οι μικροί, οικιακού τύπου, δεν επαρκούν, και φθάνοντας στις πιο σύνθετες εφαρμογές, όπως αυτόματα συστήματα ανίχνευσης και πυρόσβεσης, καλύπτεται αποτελεσματικά κάθε είδους ανάγκη. Στην περίπτωση που η κατοικία δεν κινδυνεύει από δασική πυρκαγιά, μια γρήγορη, εύκολη και οικονομική λύση για να προστατέψετε την περιουσία σας είναι η εγκατάσταση έστω και φορητών (απλών) πυρανιχνευτών, που αν και δεν επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία πυροπροστασίας, θα σημάνει συναγερμό σε περίπτωση φωτιάς. Υπάρχουν πυρανιχνευτές διαφόρων τεχνολογιών ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου εγκατάστασης (ιονισμού, θερμότητας, φωτοηλεκτρικοί).

Η προμήθεια φορητών πυροσβεστήρων των έξι κιλών (ο καθένας από αυτούς μπορεί να καλύψει 30 τ.μ.) θεωρείται απαραίτητη για ένα μέσο σπίτι κοντά σε δασική περιοχή. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματικότητά τους όταν μια επιθετική φωτιά κατακαίγει ένα γειτονικό πευκοδάσος. Στην περίπτωση αυτή καλό θα είναι να υπάρχουν τροχήλατοι πυροσβεστήρες, οι οποίοι είναι πολύ μεγαλύτεροι. Υπάρχουν σε δύο μεγέθη, 25 και 50 λίτρα. Σε πινακίδα που βρίσκεται στο σώμα του πυροσβεστήρα αναγράφονται το είδος του, οι κατηγορίες πυρκαγιάς για τις οποίες είναι κατάλληλος, η κατασβεστική του ικανότητα για τις διάφορες κατηγορίες πυρκαγιών, η καταλληλότητα ή μη για χώρους με τάση. Οι πυροσβεστήρες θα πρέπει να συντηρούνται κάθε χρόνο, κάτι που σημαίνει ανάδευση του υλικού τους και έλεγχος της πίεσης και να αναγομώνονται αμέσως μετά τη χρήση τους.

Για εξοχικές κατοικίες, και όχι μόνο, οι ειδικοί προτείνουν και την εγκατάσταση κουρτίνας νερού. Συγκεκριμένα τοποθετούνται περιμετρικά της στέγης μικρά ακροφύσια νερού που δημιουργούν μια κουρτίνα νερού, καταβρέχοντας την εξωτερική επιφάνεια των τοίχων.

Ένα σύστημα πυρασφάλειας που διαθέτει πυρανίχνευση και αυτόματη κατάσβεση και αφορά όλο το σπίτι αποτελεί μια πιο ολοκληρωμένη λύση, αλλά η οικονομική επιβάρυνση αυξάνεται. Να σημειωθεί πάντως ότι η μελέτη πυροπροστασίας πρέπει να γίνεται από μηχανολόγο μηχανικό.

Επιπλέον, εάν το σπίτι διαθέτει πισίνα μπορεί να αξιοποιηθεί το νερό της. Βεβαίως, απαραίτητα είναι η ύπαρξη αντλίας και πιεστικού, για να μπορεί να αντληθεί το νερό και μάλιστα με την απαραίτητη πίεση.
Στην προσπάθεια επιβράδυνσης και περιορισμού της πυρκαγιάς σημαντικό ρόλο έχουν τα πυράντοχα κουφώματα και κυρίως οι πυράντοχες πόρτες ή αλλιώς πόρτες πυρασφάλειας.

Όλα τα παραπάνω, και φυσικά πολλά ακόμη, αφορούν την ενεργητική πυροπροστασία, η οποία συμπληρώνει την παθητική πυροπροστασία.

Η ενεργητική πυροπροστασία περιλαμβάνει πυρανίχνευση, πυραναγγελία και πυρόσβεση. Σ’ ένα αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης συναντάμε τα εξής:

 • Πυρανιχνευτές
 • Buttons
 • Σειρήνες/Βομβητές
 • Κεντρικό Πίνακα Ελέγχου
 • Σύστημα Μετάδοσης Σήματος.
 • Αναλυτικότερα τα μέσα πυρόσβεσης αποτελούνται από :
 • Φορητά Μέσα (φορητοί πυροσβεστήρες, CO2 και ξηράς κόνεως)
 • Τροχήλατα Μέσα (CO2 και ξηράς κόνεως)
 • Σταθερά Συστήματα (αυτόματοι πυροσβεστήρες οροφής ξηράς κόνεως, πυροσβεστική φωλιά, κρουνοί, sprinklers).

 Όσον αφορά την παθητική πυροπροστασία, διακρίνεται σε :

 • Δομική Πυροπροστασία
 • Πυροδιαμερισματοποίηση
 • Διαχείριση Καπνού
 • Οδεύσεις & Έξοδοι Διαφυγής
 • Φωτισμός Ασφάλειας
 • Σημάνσεις Οδεύσεων & Εξόδων Διαφυγής.

Τρία σημεία – κλειδιά για την προστασία των κατοικιών σε δασικές εκτάσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, κατοικίες που ανεγείρονται στις πλαγιές λόφων και βουνών, ιδιαίτερα σε απότομα εδάφη με υψηλή και εύφλεκτη βλάστηση είναι επικίνδυνες για τους ενοίκους τους, εφόσον δεν έχουν ληφθεί πρώτα επαρκή μέτρα προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές.

Τρεις είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες, οι οποίοι ενισχύουν την προστασία των κατοικιών που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις: η ποιότητα των κατασκευών, η δυνατότητα πρόσβασης και η επάρκεια νερού.

Πιο συγκεκριμένα κατά τη σχεδίαση των δρόμων, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις για την πυρασφάλεια της περιοχής. Η ασφαλής πρόσβαση προϋποθέτει δρόμους και οδικά δίκτυα χωρίς αδιέξοδα, ικανού πλάτους, έτσι ώστε να επιτρέπουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων σε διπλή κατεύθυνση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά και την ασφαλή εκκένωση από τους κατοίκους. Θα πρέπει επίσης, να αφαιρούνται τα κλαδιά που εφάπτονται σε καλώδια υψηλής τάσης, ενώ επιβάλλεται οι δρόμοι να είναι αποψιλωμένοι από τους θάμνους και τα ξηρά χόρτα.

Κάθε κατοικία που βρίσκεται μέσα στο δάσος θα πρέπει να διαθέτει επαρκή ποσότητα νερού και εγκαταστάσεις για την εκτόξευσή του, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα νερού, τόσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα του συστήματος καταστολής. Και αυτό γιατί οι πυροσβέστες χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού, όταν μια πυρκαγιά πάρει διαστάσεις. Μία πισίνα, μία τεχνητή λίμνη ή μία δεξαμενή, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, εάν εξαντληθούν τα αποθέματα νερού των πυροσβεστικών αντλιών.

Πριν ακόμα προχωρήσετε στην αγορά γης για την ανέγερση κατοικίας, συμβουλευτείτε τις τοπικές αρχές για τα μέτρα πυρασφάλειας που διαθέτει η περιοχή, για την οποία ενδιαφέρεστε.
Έχετε υπόψη σας ότι το σπίτι σας θα πρέπει να βρίσκεται, κατά το δυνατό, στο επίπεδο τμήμα του οικοπέδου, το οποίο είναι πάντα ασφαλέστερο σε σχέση με κάποιο επικλινές μέρος του.
Ελέγξτε αν στην περιοχή σας έχουν τοποθετηθεί πινακίδες με ονόματα οδών και αριθμούς σπιτιών, που διακρίνονται εύκολα από το δρόμο, για να μπορούν οι πυροσβέστες να εντοπίσουν την κατοικία σας.

Οι κατοικίες με ξύλινη στέγη έχουν περισσότερες πιθανότητες να «αρπάξουν» φωτιά, εξαιτίας μιας δασικής πυρκαγιάς. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, φροντίστε η οροφή να είναι κατασκευασμένη μόνο από μη εύφλεκτα ή πυράντοχα υλικά. Θα πρέπει, επίσης, να την καθαρίζετε, όπως και τις υδρορροές, τακτικά από τα σκουπίδια και τα υπολείμματα βλάστησης.
Κατά την εκπόνηση του σχεδίου της κατοικίας σας, λάβετε μέτρα, ώστε οι καύτρες από κάποια πυρκαγιά που πιθανώς να εκδηλωθεί στην παρακείμενη δασική έκταση, να μην μπορούν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του σπιτιού, αλλά και αντίστροφα, από το εσωτερικό να μην μπορούν να «μεταπηδήσουν» στο δάσος.

Οι εξωτερικοί τοίχοι θα πρέπει να είναι κατασκευασμένοι εξ ολοκλήρου από υλικά ανθεκτικά στη φωτιά. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε κάθε είδους εύφλεκτη βλάστηση, σωρούς ξύλων και απορρίμματα μακριά από τους τοίχους. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, καλύψτε όλες τις καμινάδες, το εξωτερικό της σοφίτας και τους υπόγειους αγωγούς εξαερισμού με ειδικό συρμάτινο πλέγμα μικρού βρόγχου.

Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας, ώστε να μειωθεί η ποσότητα της καύσιμης ύλης που το περιβάλλει. Στις περισσότερες περιοχές, η αντιπυρική ζώνη μπορεί να εκτείνεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το σπίτι. Όταν, όμως, το έδαφος είναι επικλινές, ανάλογα με την κλίση που έχει, θα πρέπει να αυξάνεται και το πλάτος της αντιπυρικής ζώνης.

Οι σωροί με τα καυσόξυλα πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση ασφαλείας από το σπίτι και γενικά μακριά από οτιδήποτε εύφλεκτο.Η κατοικία σας πρέπει να διαθέτει πολλές εξόδους κινδύνου, σε όλα τα επίπεδα, για να μπορέσετε να διαφύγετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.

logo.png
Η ομάδα μας είναι δίπλα σας για να σας προσφέρει
εξειδικευμένες υπηρεσίες για κάθε ανάγκη.
Πρεβέζης & Χελμού
Αγ. Στέφανος 145 65
Τηλ.: 210 81 00 613 , 210 62 18 374

Search